Zahradnictví Kunín

recepty

 

 

RECEPTY ZE SEZÓNNÍ ZELENINY

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

  

 

1. Vařená: Těstoviny se špagetovou dýní

Dýni omyjeme, neloupeme, propícháme a dáme vařit vcelku do vroucí osolené vody, má být celá ponořená. Vaří se asi půl hodiny, dle velikosti, hotová změkne. Vytáhneme, necháme trochu vychladnout, abychom se nepopálili, rozřízneme na polovinu, odstraníme vnitřek s jádry, vyškrábeme vidličkou – vytvoří se nudličky/špagetky, šlupku vyhodíme. Smícháme s uvařenými těstovinami (popř.i obilovinami, je dobrá i s vařeným obilím), polijeme osmaženou cibulkou a posypeme či vmícháme brynzu (nebo jiný sýr Niva, balkánský apod.), výborné je také polité vysmahlým špekem nebo uzeným masem na kostičky. Už jsem ji jedla i s Tofu, kozím sýrem, ovčím tvarohem. Také dobrý celerový „špek“ nebo zeleninová směs s rajčaty atd. … dle chuti, fantazie, zásob

 

2.Pečená na kostky se zeleninou

Syrovou dýni oloupeme, rozřízneme, vybereme vnitřek s jádry, dužinu nakrájíme na kostky. Ostatní dostupnou zeleninu nakrájíme také na kousky. Téměř vždy používám cibuli, brambory, výborný je květák nebo brokolice, dávám i kedluben, patizon,.. S celerem celá směs změní chuť, s rajčaty to příliš změkne, můžete zkoušet. Takto nakrájenou zeleninu nasypeme na olejem vylitý pekáč, shora pokapeme olejem a sojovou omáčkou, promícháme a dáme péct. Pečeme než změkne, dávám do vyhřáté trouby na cca 180°C, trvá to tak 30-45min dle druhů zeleniny. Pokud nejsou ve směsi brambory, můžete podávat s pečivem, rýží nebo jak je libo.

 

3. Zapečená s brambory a zeleninou

Lze péct syrové nebo předvařené.

Syrové: na olejem vylitý plech nakrájíme brambory na kolečka, rozprostřeme cibuli na drobno nakrájenou, poskládáme rajčata na kolečka, na ně čerstvou nebo sušenou bazalku (dávám červenou, je to pěkně barevné), lze ještě přidat plátky lilku nebo jiné (nemusí být), nahoru na kostky nakrájenou syrovou špagetovou dýni, posypat bylinkami (dávám provensálské koření), zalít olejem. Někdy solím vrstvu brambor. Péct cca 30min, přidat sýr (dávám balkánský nebo kozí, pro změnu lze Niva, Eidam,…). Není špatné zalít bešamelem. Pak dopéct.

Předvařené: použít předvařené brambory, nakrájet na kolečka, ostatní zelenina syrová, nahoru rozprostřít vrstvu „špaget“ z uvařené dýně, ostatní stejně jako výše. Doba pečení se zkracuje

 

4. Plněná pečená

Syrovou dýni rozříznout na polovinu, vydlabat vnitřek, slupku nechat. Naplnit směsí zeleniny např.s tofu, sýrem, obilovinami, s masem nebo přímo mleté ochucené maso. Fantazii se meze nekladou, co je při ruce… Péct do měkka, opět cca 30-45min při asi 180°C.

 

 

5. Smažená na pánvi- zeleninová směs

Dýni na kostičky, ostatní zeleninu na odpovídající kousky. Olej, osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku, přidat česnek, nasypat kostky dýně, podusit, přidat zeleninu, dávám, co mám při ruce - rajčata, patizon, kedluben, někdy řapíkatý celer nebo celerovou nať (to se ale vylučuje s bazalkou, kterou upřednostňuji), nakrájený mangold, zkrátka cokoli. Trochu přisolím nebo zakapu sojovou omáčkou, někdy přidám pepř aj. Je to moc pěkně barevné, chutná jen tak samo nebo s rýží, pečivem, obilovinami, bramborem. Vyzkoušejte.

 

Dle těchto receptů lze upravit i jiné typy dýní, tykví a cuket, jen je třeba dle použitého typu zvolit velikost kousků.

Dobrou chuť!

 

zpracovala Olga Kubálková

srpen 2014

 

Vyhledávání

Kontakt

ZAHRADNICTVÍ KUNÍN Kunín 276
Kunín
742 53
734 379 134

Vítáme Vás na stránkách  zahradnictví v Kuníně.

Kde nás najdete? Jestliže odbočíte naproti kunínskému kostelu u zámku Kunín a přejedete přes řeku Jičínku, uvidíte areál zahradnictví.

Srdečně Vás zveme k návštěvě!

Možnost parkování.

 

     PRODEJNÍ DOBA 

 

          březen až listopad   

     PONDĚLÍ až PÁTEK  8.30 -16.00 h

SOBOTA  8.30 -11.30 h